П`ятниця, 29.03.2024, 15:58
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 15 » В ОЛЕКСАНДРІВСЬКОМУ РАЙОНІ З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ ПОБУВАВ ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ОЛЕКСАНДР ШАТАЛОВ
20:39
В ОЛЕКСАНДРІВСЬКОМУ РАЙОНІ З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ ПОБУВАВ ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ОЛЕКСАНДР ШАТАЛОВ
    13 травня відбулося виїзне засідання з питань реалізації заходів щодо створення та розвитку історико-архітектурного заповідника родини Раєвських на території Олександрівського району проходило воно у селі Розумівці, де знаходиться історична споруда – Свято-Хрестовоздвиженська церква – усипальниця родини Раєвських. Провів засідання перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Олександр Шаталов. У роботі засідання також взяли участь радник голови Кіровоградської обласної ради Микола Сухомлин, начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова, депутати обласної ради, представники управлінь культури і туризму, капітального будівництва облдержадміністрації, голова Олександрівської районної ради Василь Скляренко та голова Олександрівської райдержадміністрації Валерій Авксентьєв, заступник голови районної ради Олександр Невмержицький, сільські голови Розумівки та Бовтишки Микола Христенко та Володимир Воєводін, інші особи, причетні до створення заповідника.
    У своєму вступному слові Олександр Шаталов наголосив, що історико-архітектурний заповідник родини Раєвських має стати перш за все історичною, заповідною територією, бути не лише екскурсійним маршрутом, а й чудовим місцем для масового відпочинку, врешті приносити кошти у місцеві бюджети сільських рад Бовтишки та Розумівки, сприяти розвитку цих територій. А для цього повинна бути створена відповідна інфраструктура, соціальні об’єкти. Перший крок до створення історико-архітектурного заповідника родини Раєвських вже зроблено. Розроблено капітальний план забудови заповідника на території Розумівської та Бовтиської сільських рад. Всього у цьому плані 22 об'єкти, включаючи, крім безпосередньо Свято-Хрестовоздвиженської церкви-усипальниці, де вже зроблено певні роботи, на що використано більше 3 мільйонів гривень, весь перелік зон відпочинку й екскурсійних оглядів: декоративні оранжереї, сходи, альтанки, готельний комплекс, музей Раєвських та багато інших об’єктів.
    Генеральний план забудови на виїзному засіданні представила начальник управління регіонального розвитку , містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова, вона озвучила й інформацію про стан обласного плану щодо створення та розвитку заповідника. Для реалізації наміченого потрібні значні кошти, попередньо ці роботи оцінюються у 23 мільйони гривень. Розраховане створення заповідника до 2015 року. В першу чергу слід завершити виготовлення державних актів на землю під заповідник у Розумівці та Бовтишці, а також проектно-кошторисну документацію, щоб уже на 2012 рік можна було включити заповідник у державне фінансування.
    Об’єктом, який має бути завершеним у першу чергу, є Свято-Хрестовздвиженська церква-усипальниця. З обласного бюджету вже виділено на виготовлення проектно-кошторисної документації по церкві 205 тис. грн.
    На засіданні обговорювалося питання залучення кращих фахівців, можливо з Російської Федерації, для внутрішнього розпису церкви, аби вона стало дійсно культовою спорудою, важливо також не відійти від історичного першоджерела, а заодно передбачити у проекті й інженерне забезпечення, з метою уникнення в майбутньому руйнувань церкви, наголошувалося на засіданні.
    Обсяг робіт дуже великий, і потребує заповідник значних капітальних вкладень. Тому на виїзному засіданні прозвучали конкретні пропозиції щодо залучення спонсорських коштів через спеціальний фонд, таким визнано уже діючий - фонд "Розвиток Кіровоградщини". За спонсорські кошти планується спорудження менш капіталоємких об’єктів, але вкрай важливих для створення уже найближчим часом повноцінного туристичного маршруту.
    Прозвучала на засіданні і пропозиція залучати до участі в створенні заповідника сусідні держави, зокрема йшлося про співпрацю з Російською Федерацією та Сербією, з якими безпосередньо пов’язана історія родини Раєвських, а також а також сусідів-черкащан. Зокрема на засіданні одним з питань була співпраця з Російською Федерацією з питань відновлення Свято-Хрестовоздвиженської церкви – усипальниці родини Раєвських. Про це поінформував учасників виїзного засідання радник голови обласної ради Микола Сухомлин, який побував у Москві з метою налагодження зв’язків по увіковіченню родини Раєвських в Україні. Микола Сухомлин запропонував і проведення спільних науково-практичних конференцій з сусідами-черкащанами на зразок "Весна на Тясмині" та з представниками Сербії та Російської Федерації з нагоди 240-річчя з дня народження генерала Миколи Миколайовича Раєвського.
Для прискорення створення заповідника родини Раєвських та відкриття повноцінного туристичного маршруту, прийнято рішення регулярно проводити засідання організаційного комітету, створеного головою Кіровоградської облдержадміністрації Сергієм Ларіним.
    За підсумками виїзного засідання перший заступник голови обласної ради Олександр Шаталов дав доручення обласним управлінням і відомствам щодо конкретного вирішення нагальних питань по створенню історико-архітектурного заповідника родини Раєвських у нашому районі.
    Після проведення виїзного засідання Олександр Шаталов знайомився з районом, зокрема цікавився підготовкою до оздоровчого сезону дитячого табору "Жовтень" у селі Бірках, ходом реконструкції хлібозаводу Олександрівського райспоживтовариства, побував у соціальному відділі аптеки №1 та соціальному магазині, кімнаті музеї Левка Мацієвича, Староосотському дитячому протитуберкульозному санаторії.
    У поїздці по району Олександра Шаталова супроводжували голови районної ради та районної державної адміністрації Василь Скляренко та Валерій Авксентьєв.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Переглядів: 764 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024