Субота, 20.04.2024, 05:19
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Серпень » 7 » У ЄЛИЗАВЕТГРАДЦІ ТА МИХАЙЛІВЦІ ПРОВЕЛИ ГРОМАДСЬКІ ОБГОВОРЕННЯ
09:26
У ЄЛИЗАВЕТГРАДЦІ ТА МИХАЙЛІВЦІ ПРОВЕЛИ ГРОМАДСЬКІ ОБГОВОРЕННЯ
3 серпня у селищі Єлизаветградці та селі Михайлівці відбулися Ð¤Ð¾Ñ‚о Олександрівська районна державна адміністрація.громадські обговорення щодо об’єднання територіальних громад у нашому районі. Висловити думку влади з приводу реформи децентралізації до цих населених пунктів поїхали голова районної ради Григорій Гончаренко та перший заступник голови райдержадміністрації Анатолій Каражбей. 
У Єдизаветградці Григорій Гончаренко розповів, за яким саме принципом складався перспективний план нашого району. Населення у нас близько 27 тисяч, тобто за кількістю жителів є можливість поділу району на 3 частини. Перша – Олександрівка і навколишні села. Наступна Єлизаветградка, до якої можуть приєднатися найближчі населенні пункти. Цей центр визначився історично, адже селище раніше було райцентровим. І найвіддаленішими територіально вийшли Розумівка та села поруч. Але ці громади виявилися нерівними економічно, та й вся необхідна інфраструктура є лише в Олександрівці. Тому влада вирішила, що найкращим варіантом є "один район – одна громада". 
Фото Олександрівська районна державна адміністрація.Єлизаветградка може піти за перспективним планом і стати центром громади. Але навіть об’єднаного бюджету всіх сіл новоствореної громади не вистачить для утримання всіх шкіл, дошкільних закладів, амбулаторій та інших необхідних структур, які, до речі ще потрібно буде створити. При цьому території мають ще й розвиватись, а не занепадати. 
Анатолій Каражбей наголосив на тому, що територіальна громада повинна надати своїм жителям всі послуги та виконати всі функції – виконавчі, законодавчі, медичні послуги, освітянські, соціальні та інші. Єлизаветградка звичайно ж не будуватиме у себе лікарню чи інші установи, відповідно людям потрібно буде "купити" ці послуги в тієї громади, яка їх надає. Поки що всі ці функції може виконати лише Олександрівка. А мета реформи об’єднання – покращити життя населення, або хоча б не погіршити і зберегти все на тому рівні, як воно є зараз. Тому найкращим варіантом є одна громада.
Фото Олександрівська районна державна адміністрація.На сьогоднішній день більшість амбулаторій та ФАПів Олександрівщини на утриманні районного бюджету, сільські школи також на цій підтримці. Тож після розподілу району на три частини всі ці витрати ляжуть на плечі новоствореної громади. 
Для прикладу Анатолій Каражбей наводив успішну Превозванівську ОТГ, в якій населення близько 5 тис. жителів, а зведений бюджет більше ніж бюджети деяких цілих районів. Однак у Єлизаветградці та навколишніх селах немає таких підприємств, які б могли сплачувати такі податки. Тож чи зможе ця громада існувати, невідомо.
Думку влади підтримали і місцеві фермери Станіслав Бакаляр, Григорій Снісаренко та завідувач Єлизаветградківської філії "КЗ "Михайлівське НВО" Олена Ніколайченко. З промовою виступила директор психоневрологічного інтернату для чоловіків Людмила Боєвець. Вона наголосила, що податок з інтернату – це 50% бюджету селища. Подальша доля закладу невідома. Тому немає гарантії, що громада і надалі буде отримувати ці кошти.
Фото Олександрівська районна державна адміністрація.Після довгих обговорень всі присутні провели голосування, із 108 – 106 висловили бажання підтримати шлях об’єднання "один район – одна громада".
Наступне обговорення цього питання відбулося того ж дня у Михайлівці. Працівники сільської ради на громадські обговорення запросили представників Центру розвитку місцевого самоврядування. Їхній обов’язок – не агітація, а інформування населення про переваги реформи об’єднання та про зміни, які відбудуться після цього процесу.
Радниця з питань децентралізації Валентина Шеремет розповіла, що в Україні вже більш ніж 30% територій покриті ОТГ, 6,5 млн. осіб проживає в об’єднаних громадах. Якщо цей відсоток перейде за половину, то принцип добровільності зникне. У нашій області зараз налічується 18 об’єднаних громад, і 12 районів, де ще немає жодної ОТГ, в тому числі і Олександрівський. 
Фото Олександрівська районна державна адміністрація.Представники центру показали на приклади інших громад, як змінилося життя цих територій, яку допомогу від держави отримали і що змогли вже зробити. Тому чим швидше буде створена об’єднана громада, тим вищою буде сума державної підтримки. 
Григорій Гончаренко та Анатолій Каражбей висловили своє бачення подальшої долі нашого району та навели всі аргументи за об’єднання в одну громаду. Таку ж позицію висловили і директор Михайлівського НВО і депутат районної ради Сергій Бірець, депутат райради Олександр Савченко. 
Жителі Михайлівки поки що не поспішають приймати рішення, це була лише перша інформативна зустріч, тому голосування не відбувалось.
Переглядів: 256 | Додав: Admin
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024