Четвер, 25.04.2024, 08:45
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 29 » ПОЛЬСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ ВІДВІДАЛА ОЛЕКСАНДРІВЩИНУ
15:44
ПОЛЬСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ ВІДВІДАЛА ОЛЕКСАНДРІВЩИНУ
    З 27 по 28 вересня в Олександрівському районі перебувала офіційна делегація Республіки Польша з сільської Гміни Клодзко, Нижньосілезького воєводства у складі вуйта Гміни Клодзько Станіслава Лонгави, заступника секретаря Гміни Клодзко Едварда Домброви та депутата гміни Даніели Тур.

    Метою їх приїзду було опрацювання можливості налагодження співпраці Олександрівського району з Республікою Польща на регіональному рівні. А ще -ознайомлення з соціально-культурним життям району.

    У перший день перебування відбулася офіційна зустріч польської делегації з керівництвом Олександрівської районної державної адміністрації та районної ради, у якій взяли участь голова райдержадміністрації Валерій Авксентьєв, голова районної ради Василь Скляренко, заступник голови райдержадміністрації Сергій Савченко, заступник голови районної ради Олександр Невмержицький. Керівники району розповіли гостям про соціально-економічний потенціал району, ознайомили з структурою виконавчої влади та місцевого самоврядування, обговорили шляхи можливої співпраці у різних галузях.

  Зустрілися члени делегації й з завідуючим відділом освіти райдержадміністрації Федором Шаповалом, де обговорили питання розвитку освіти. Знайшли спільні напрямки діяльності в освітянській галузі. А потім делегація відвідала всі загальноосвітні школи райцентру, де цікавилися рівнем навчального  процесу та умовами навчання.

 Гостинно прийняв поляків і районний центр дитячої та юнацької творчості. Його вихованці зустріли гостей „Величальною”, показали роботу народного художнього фольклорного колективу „Джерельце”. Побували вони у виставковому залі, музеї позашкільної освіти та музеї „Світлиця”. Зацікавили поляків майстер-класи декоративно-прикладного відділу, тому гості навіть самі взялися за виготовлення поробок. А у актовому залі їх порадував виступ агітбригади „Здорово” та ансамблю бандуристів.

  Далі шлях делегації проліг у Підлісне. Життя звичайної сільської школи. Яке воно? Відповідь на це запитання члени делегації шукали у місцевій школі. Директор Наталія Чабан та вчителі розповіли про фінансування навчального закладу, його успіхи та проблеми. Побували гості у класах, музеї села, українській світлиці. А учні шкільного лісництва ознайомили їх з експозицією, де представлені у картинках рослини та тварини  рідного краю.

  Відвідали іноземці й Червоно-Нерубаївське лісництво. Лісничий Володимир Фіалковський розповів їм про діяльність цього виробничого об’єкта. А директор ДП «Олександрівський лісгосп» Олександр Синявський у найменших деталях ознайомив їх з процесом вирощення лісових насаджень – від збору насіння до могутнього дерева. Побували вони й у лісорозсаднику.

  Наступного дня польська делегація ознайомилася з роботою ПАТ «2-й імені Петровського цукровий завод». Подібного підприємства у них у Гміні Клодзько немає, бо територія переважно гірська і цукрові буряки у них майже не вирощують. Тому гостям дуже цікаво було побачити весь процес виготовлення солодкої продукції. Детальну екскурсію по заводу їм провів генеральний директор Микола Обідін.

  Приємно здивовані були поляки і у пологовому відділенні центральної районної лікарні, адже побачили там і сучасне обладнання, і комфортабельні пологові зали, і затишні палати, обладнані для породіль та їх малят. А найбільше їх вразив пологовий зал з… телевізором, холодильником, диваном для батька та ліжками для мами і немовляти. Зал, звичайно, аж ніяк не нагадував медичне приміщення, а звичайну однокімнатну квартиру. Поляки цікавилися, який термін перебування породіллі у відділенні і чи присутній на пологах батько. Старша акушерка Людмила Бірюкова відповіла на всі їх запитання. А супроводжували тут гостей головний лікар Валерій Щур та його заступник Олександр Зубаха. Поспілкувалися гості і з породіллями.

  З історією Олександрівського району  гості ознайомилися в районному краєзнавчому музеї. Про минуле нашого краю та сучасне їм розповів головний зберігач фондів Василь Білошапка.

  Потім  маршрут делегації проліг у Михайлівку. Їх прийняв сільський голова Олександр Савченко. У ході розмови з’ясувалося немало спільних тем для  української і польської громад. Це – ремонт доріг, вуличне освітлення, виборчий процес і наповнення місцевого бюджету.

  Побували гості і у дитячому дошкільному закладі. Разом з завідуючою Іриною Вакуленко вони обговорили питання виховання та навчання сільських дітей, підготовку їх до школи. Оглянувши ігрові кімнати, спальню, їдальню, поляки відзначили відмінні умови перебування тут хлопчиків та дівчаток.

  А  у фельдшерсько-акушерському пункті гості могли не лише побачити, в яких у мовах і як працює медичний заклад на селі, а й поміряти тиск та зважитися. Патронажна акушерка Валентина Скляренко продемонструвала членам делегації великий набір медикаментів, призначених для надання невідкладної медичної допомоги, відзначивши, що коштами на їх придбання допомагає не лише районна лікарня, а й місцева громада.

  Сподобалося полякам і у сільському Будинку культури, який нещодавно відремонтовано. А на сцені гостей чекав виступ циркової студії «Едельвейс». Діти змогли здивувати присутніх і граціозною пластикою, і незвичними здібностями. Тому заслужили щирі і бурхливі оплески.

  Потім делегація відвідала ТДВ «Цибулівське ХПП». Його директор Володимир Савченко провів екскурсію по території підприємства і розповів про виробничу діяльність. Як і кому реалізується вироблена сільськогосподарська продукція? Яка на сьогоднішній день ціна на пшеницю? У якому режимі працює підприємство влітку і взимку? Ці та багато інших питань цікавили присутніх. А якості насіння сої та кукурудзи, які зберігаються у складах, вони дали високу оцінку. Задоволені  залишилися і після відвідування машинного парку підприємства.

  Залишаючи олександрівську землю, польські гості відзначили   великий потенціал району, високий рівень його виробничих та соціально-культурних об’єктів, гостинність і дружелюбність жителів. З їх слів, тут вони почерпнули багато корисного і сподіваються, що зможуть реалізувати подібне у себе. А ще гості надіються на постійну співпрацю і обміни делегаціями й надалі.

   

Переглядів: 890 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024