П`ятниця, 29.03.2024, 07:54
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Вересень » 21 » НА ОЛЕКСАНДРІВЩИНІ ГОСТЮЮТЬ ПОЛЯКИ
06:25
НА ОЛЕКСАНДРІВЩИНІ ГОСТЮЮТЬ ПОЛЯКИ

Цього тижня у нашому районі перебуває польська делегація у складі представників уряду гміни Клодзко та агротехнічної школи міста Божко.

18 вересня поляки побували  у селі Розумівці, де відвідали народний музей села Розумівка та Свято-Хрестовоздвиженську церкву-усипальницю родини Раєвських. Також гості побували біля Бондарського ставу.


19 вересня  представники уряду ґміни Клодзко та агротехнічної школи міста Божково презентували особливість соціально-економічного розвитку своєї території. Мета цієї презентації – показати українцям всі плюси того, що Польща є членом ЄС. Послухати розповідь прийшли голова райдержадміністрацію Ольга Борота, голова районної ради Григорій Гончаренко та працівники установ селища.

Ґміна Клодзко знаходиться близько 40 кілометрів від Чеського кордону і займає територію у 17 тисяч га, на якій мешкає майже  17 тисяч жителів. Як зазначила Ольга Дмитрівна – це приблизно так само, як жителів нашого району без Олександрівки. У них є два постійних інвестори – це німецькі фірми, які не лише допомагають у розвитку території, а й надають робочі місця близько 300 місцевим жителям. На цих підприємствах, до речі, також працюють і українці.

Завдяки європейським проектам у ґміні за останні роки багато чого зроблено. Наприклад, збудовано нове приміщення та придбані автомобілі і обладнання для пожежної охорони яку між іншим, фінансово утримує сама ґміна, утепленні майже всі приміщення бюджетних установ, збудовані та реконструйовані дитячі садочки, є великі інвестиції у сільське господарство, оновлені та збудовані очисні споруди води та каналізації, повністю зроблені всі дороги, вуличне освітлення сонячними батареями, збудована нова світлиця. Фінансування проходить з трьох країн – Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну.

Їхня ґміна – це також культурний і туристичний центр. За фінансової допомоги Європи тут працює 16 гуртків для задоволення інтересів дітей, школи для навчання юних пожежників. Щороку проводять свята дожинок, іноді спільно з чехами. Тут відкрито багато розваг – боулінг, сноубординг, велосипедний туризм, змагання з каноє, для туристів – приватні замки.

Як відзначили закордонні гості, без підтримки ЄС всього цього у них би не було. Гарним прикладом для цього є агротехнічна школа у місті Божково. Директор закладу розповів, що приміщення школи ще 70-х років, і ще донедавна воно було у дуже поганому стані. Його реконструкціє потребувала великих коштів. І 70% з них надав Європейський Союз. Тож зараз діти мають нові гуртожитки, сучасно обладнані навчальні кабінети і майстерні, комп’ютерні класи, спортзали, навчаються і проходять практику на повністю новій техніці. Тут можна здобути професію повара, архітектора, ландшафтного дизайнера, спеціаліста з туризму, державного службовця будь-якої установи, зоотехніка, механізатора сільського господарства та інше. Крім цього, школа приймає студентів за обміном, піклується про стажерів з інших країн.

На закінчення розмови, польська делегація висловила побажання та сподівання на подальшу співпрацю з Олександрівським районом.

Того ж дня, у кафе-барі "Голубий Дунай” пройшов День польської кухні. А увечері вся делегація побувала на мюзиклі "Циганка Аза”, з яким на сцені районного Будинку культури виступили актори українського академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького.


Переглядів: 350 | Додав: Admin
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024