Четвер, 28.03.2024, 13:42
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » НА ЕКСКУРСІЮ У ВЕРХОВНУ РАДУ
14:13
НА ЕКСКУРСІЮ У ВЕРХОВНУ РАДУ
     Уже вдруге народний депутат України – член Партії регіонів Олександр Йосипович Єдін запрошує дітей з Олександрівського району на екскурсію к Верховну Раду. Цього року у Київ за сприяння народного депутата вирушили найактивніші члени шкільних парламентів дітей, переможці районних конкурсів, а також активні учасники шкільного та позашкільного життя, всього 60 учнів з трьох Олександрівських та десяти сільських шкіл.
     
У вівторок, 29 травня, о п'ятій ранку чотири шкільні автобуси вирушили на Київ. Разом з школярами поїхали у столицю вчителі, працівники відділу освіти. Очолював делегацію головний спеціаліст відділу освіти Сергій Миколайович Тимко. Діти з нетерпінням чекали цієї поїздки. Незважаючи на ранній час, весело спілкувалися, жваво обговорювали поїздку до Києва. Особливих проблем у дорозі не було, хоч відстань від Олександрівки до столиці України неблизька – 250 кілометрів. Наші автобуси супроводжували, як і належить, в обидві сторони працівники ДАІ трьох областей - Кіровоградської, Черкаської та Київської – кожні відповідно на своїй території. Так що вчителям і батькам нічого було хвилюватись за безпеку дітей.
   
Київ зустрів комфортною погодою. Автобуси під'їхали практично за вказаною адресою: вул. Грушевського,5, саме тут знаходиться будинок Верховної Ради. Необхідні формальності, і діти у приміщенні найвищого законодавчого органу України, з цікавістю оглядають приміщення. Екскурсоводи ділять дітей на дві групи і ведуть у святая-святих коридорами і залами будинку Верховної Ради на екскурсію.
      Ось і головний зал – сесійний, який ми усі практично щодня бачимо по телебаченню. Юні олександрівські парламентарії зручно сідають на балконі великої сесійної зали. Внизу партер, де засідають депутати. Його добре видно, хоча він того дня був порожній, бо народні обранці працювали цей тиждень в округах та депутатських комітетах.
Як вчитель основ правознавства у школі екскурсовод дає своєрідний урок з державотворення, роботи найвищої законодавчої гілки влади в Україні, детально пояснює, як працюють депутати, де чиє місце у Верховній Раді. Незабутнє враження на учнів справила і конференц-зала своїм чудовим оформленням і своєрідною аурою. 
     
Надзвичайно цікава і сама історія приміщення на Грушевського,5. Будинок Верховної Ради збудовано у 1939 році за проектом архітектора Володимира Гнатовича Заболотнього. За чудову архітектуру цього будинку автор проекту був нагороджений у 1940 році Державною премією. Архітектура приміщення втілює притаманні тому часу класичні прийоми і форми. Світлий колір і співзвучність природному ландшафту роблять його справді київською спорудою. Будинок Верховної Ради є зразком „української архітектурної класики”. З 25 липня 1939 року у будинку Верховної Ради України по вулиці Грушевського,5 відбуваються засідання українського парламенту. Будинок не високий, всього три поверхи. Його увінчує купол з металу і скла. Скляний купол з освітлювальним плафоном забезпечує приміщення природнім світлом. Діти звертають увагу на велику люстру, розміщену у центрі плафона, що за формою нагадує шапку Мономаха, кажуть екскурсоводи. Спочатку вона була зроблена у формі соняшника, у суто українській традиції, але у війну у неї влучив снаряд, І вже після війни її реставрували в іншій формі. Вага люстри 4 тонни, у неї вмонтовано 94 лампочки. Це величезна незвичайної краси гармонійно вплетена у купол окраса зали.
     Оглянувши сесійну залу, діти ступають на світлі урочисті сходи, які поєднують парадні кулуари-фойє другого поверху, оздоблені рядом пристінних колон з мармуру. В інтер'єрі вестибюлю й головного фойє використано класичний художній прийом органічного поєднання архітектури й монументального живопису. Екскурсовод звертає увагу на велику художню композицію „Квітуча Україна” виконану у плафоні, розташованому у центральній частині стелі головного фойє над парадними сходами, якими часто ми бачимо спускаються народні депутати.
     Значне місце в інтер'єрах головного фойє посідають також мотиви українського народного декоративного мистецтва, що знайшли відображення у ліпних деталях, розпису та інкрустації по дереву. Все це носить національний характер. Екскурсовод на другому поверсі парламентського будинку показує дітям, де проводиться реєстрація депутатів та забезпечення їх робочими матеріалами. Тут же, праворуч ,велике електронне табло системи „Рада”. Ліворуч художнє полотно – картина „Державотворення” (художник О.Г. Кулаков), на якому відображено момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 року з нагоди 10-ої річниці Незалежності України. Поряд з полотном „Державотворення” у спеціальній вітрині зберігається державний прапор України, відображений на картині, вражають його розміри 4 на 8 метри.
      На третьому поверсі будинку Верховної Ради фойє, вирішене у вигляді колонади, що підтримує стелю, розділену на невеликі плафони з люстрами. У холі відбуваються термінові засідання депутатських фракцій і груп, розміщено кулуари, ложі преси. Все побачене і почуте вражає своєю оригінальністю, архітектурою, історичністю моменту. Діти просто зачаровані величністю споруди Верховної Ради.
     
Хто знає, можливо, в недалекому майбутньому хтось з них зайде у це приміщення як народний депутат чи працівник апарату Верховної Ради.
Після закінчення екскурсії дітей на вході у будинок Верховної Ради зустрічає Олександр Йосипович Єдін, цікавиться враженнями. Після спілкування з дітьми численні фото з народним депутатом на згадку про перебування у Верховній Раді України, щирі слова подяки за таку чудову екскурсію. 
     Від будинку Верховної Ради олександрівські діти переходять до будинку, де працюють комітети Верховної Ради України. Там же розміщена і депутатська їдальня. Діти з задоволенням смакували депутатським меню – звичайним комплексним обідом з трьох блюд, приготовлених за традиційними українськими рецептами.
Після обіду час іще є, щоб прогулятися Хрещатиком, помилуватися духовними святинями столиці – древньою Софією Київською та Михайлівським Золотоверхим собором, іншими визначними місцями столиці.
     
Дорога додому з Києва в Олександрівку сповнена світлих, незабутніх вражень, які ще довго нагадуватимуть дітям про столицю України місто Київ, про поїздку у Верховну Раду.



Переглядів: 1024 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024