П`ятниця, 29.03.2024, 07:24
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 17 » МИ РОДУ КОЗАЦЬКОГО
14:34
МИ РОДУ КОЗАЦЬКОГО

Уже десятий рік поспіль у  сосновому бору села Бірок на свято Покрови Пресвятої Богородиці у нашому районі відбувається свято Козацької слави, приурочене Дню Українського козацтва. Цього року масове козацьке дійство проходило на другий день Покрови, вихідного суботнього дня 15 жовтня.

З самого ранку у Бірки - колишню вотчину славного гетьмана України Богдана Хмельницького - поспішали олександрівці та гості з Кіровограда, Черкас, Олександрії, йшли пішки, їхали машинами, кіньми.

Завітали й козаки спілки Війська Запорізького Буго- Гардівського-Козацького Інгульського округу (верховний отаман Юрій Яценко), куди входять полки Лелеківський (отаман Андій Ліхненко,  Олексіївський ( Світлана Зіміна), Катранівський (Владислав Сухачов). Аж тут і чумаки на сірих конях, кажуть, що  їдуть  аж з Криму, сіль везуть, а в  Бірках свято, чому б і не відпочити разом з козаками та козачками, які спочатку дещо насторожено зустріли чумаків, але запросили прямо на центральну сцену. За козацьким звичаєм проекзаменували чи справжні вони козаки оті чумаки. А переконавшись, що вони таки козацького роду і шанують усі козацькі звичаї, прийняли до гурту разом святкувати. Поки козаки спілкувались з чумаками, на очах виростало козацьке містечко. Півколом розмістили свої курені Олександрівська сонтя, Івангородська, Бовтиська, Кримківсько-Голиківська, Бірківська, Соснівська. Свою козацьку хату звели також славні козаки та козачки з районної ради. У козацькому стилі оформили свій курінь і  браві нащадки роду козацького з районної державної адміністрації. Своєю незвичайною, справді козацькою, архітектурою і  оформленням приваблював головний отаманський курінь. Містечко жило, дихало козацьким духом. З куренів пахло печеним і вареним, булькотіла козацька каша, на столах парували національні українські страви. І все це було справжнім підтвердженням промовистого  гасла на центральній сцені – Олександрівський район – край козацької слави.

Святковий залп козацької гармати, яку щороку на свято привозить районний спортивний клуб ТСОУ, сповістив про початок  свята. На центральну сцену  піднімаються головні отамани району – голова районної державної адміністрації Валерій Авксентьєв, голова районної ради Василь Скляренко, депутат обласної ради Володимир Стьожка. Вони вітають велику козацьку громаду, яка зібралася на свято, з Покровом Пресвятої Богородиці, зі святом українського козацтва, закликають примножувати і берегти славні традиції нашого народу. Далі естафету свята підхоплюють самодіяльні художні колективи:  агітаційно художня бригада „Добрий настрій” міського Будинку культури, талановиті педагоги і керівники гуртків Олександрівського РЦДЮТ, вокально- інструментальний ансамбль РБК, вокальне тріо та ансамбль музичних інструментів дитячої музичної школи, вокальне тріо РБК, фольклорний колектив „Бірківчани”, народний хор міського Будинку культури, самодіяльні колективи з Голикового, славнозвісні Бовтиська „Вербиченька” та „Зелений бір” з Бірок, артисти з Івангорода. У їх виконанні звучать чудові українські пісні, хороводи, танцювальні номери.

Поки артисти радують гостей своїми виступами, журі обходить курені та визначає кращих у різних номінаціях. Після чого голови районної ради та районної державної адміністрації  Василь Скляренко та  Валерій Авксентьєв разом з представниками Кіровоградської обласної ради, які завітали у Бірки на свято, обходять курені та вручають грамоти: Бовтиському – за найсмачнішу козацьку кашу, Голиківському – за високий рівень підготовки  до свята, Соснівському - за краще оформлення куреня, Бірківському – за кращий фольклорний колектив, Олександрівському – за кращий захист куреня, Івангородському – за кращий спортивний гарт. Такої ж грамоти за кращий спортивний гарт удостоєні і козаки та козачки куреня Олександрівської районної ради. А  свято продовжується – танцювальна програма захоплює всіх, бо музика звучить  така, що не танцювати не можна. Пританцьовують навіть козаки і козачки, які  беруть участь у спортивних змаганнях – вони вправляються у підніманні гирі, киданні  колоди, інших козацьких іграх.

А від кожного куреня     лине чудова українська пісні, парує у мисках смачна каша, якою пригощають усіх бажаючих козаки з районного відділу надзвичайних ситуацій. Хто хоче щось до каші, йде  до торгових прилавків районного споживчого товариства та приватних підприємців, де є все на всі смаки.

До самого вечора співало, танцювало, просто  веселилось козацьке містечко у Бірках.

Таки ми козацького роду.



Переглядів: 1193 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024