Четвер, 28.03.2024, 10:36
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » КОЗАКИ У БІРКАХ НА ПОКРОВУ ГУЛЯЛИ
09:24
КОЗАКИ У БІРКАХ НА ПОКРОВУ ГУЛЯЛИ

Історична довідка. Селом Бірками, що на Олександрівщина, володів гетьман Богдан Хмельницький. Тут він приймав послів іноземних держав, збирав військо для походу проти Польщі. Доказом існування козацького села є численні предмети ХУІІ століття, знайдені у Бірках і зараз представлені в Олександрівському районному краєзнавчому музеї. А свідком тих далеких подій залишається у селі церква. За переказами старожилів, вона була закладена саме Богданом Хмельницьким і була пересувною.

  - Гарбузова каша, куліш, вареники! Заходьте, гості добрі, скоштуєте, - припрошувала директор Будинку культури з села Цвітного Людмила Цимбаленко.

  - А скільки коштує ваша каша? – цікавилася кіровоградка Марія Устимова.

  - Які гроші?! Все безплатно! Їжте на здоров’я! – посміхалася господиня.

А стіл біля Цвітненського куреня, як власне й біля Підлісненського, Розумівського, Веселівського, Староосотського та інших куренів, ломився від різноманітних давніх українських страв – вареників з капустою, засмаженої качки, сала з часником, домашньої ковбаси, гарбузової каші, звареної у самому гарбузі, ряжанки з пиріжками, квашеної капусти з помідорами, налисників з грибами, кулішу, який, як кажуть, тільки з пилу-жару. У великому казані на багатті зварив його Сергій Рак. І хоча чоловік до кухарської справи немає ніякого відношення, бо займається обробітком землі, та чаклувати над кулішем вміє і любить.

 Взагалі того дня, ні професії, ні посади не мали ніякого значення. У переддень великого релігійного свята – Покрови, яка вважається покровителькою козаків, на славній бірківській землі гуляли козаки, козачки і навіть козачата. Як, приміром, п’ятирічний Рома Бірець з селищі Лісового. На свято він приїхав з мамою, батьком та бабусею. Мама Наталія була у гарній вишитій сукні, батько Дмитро – у вишитій сорочці. А Ромчик взагалі у всьому козацькому одязі. Хлопчик розповів, що подарувала йому  вишиту сорочку, шаровари та пояс його бабуся – Ірина Борисівна Чередніченко. Одяг Ромі дуже сподобався  і він не міг дочекатися, коли одягне його.

У Бірках таке свято проходить традиційно щороку. Вже більше десяти років сходяться і з’їжджаються сюди нащадки козаків з Кіровоградської та Черкаської областей. А цьогоріч були навіть гості з Києва – родина Охріменків та з Москви – родина Величків – Володимир та Зінаїда. Та які це гості, це – земляки! Приміром,  Олександр Охріменко з дружиною родом з Олександрівки, а Володя родом з Бірок. Нинішній москвич, дізнавшись про таке велике свято на його батьківщині, спеціально взяв з дружиною відпустки і приїхали з російської столиці в українські Бірки.

Окрасою свята став й приїзд у сосновий бір відразу після реєстрації шлюбу молодої сім’ї. Нове подружжя Бевзів з села Красносілля аж ніяк не могло оминути такої події у районі, яка співпала з датою їх одруження.

Всіх присутніх з святом Покрови  привітали голова Кіровоградської обласної ради Микола Ковальчук, депутат обласної ради Володимир Стьожка, голови Олександрівських районних державної адміністрації та ради Валерій Авксентьєв та Василь Скляренко. Після привітань вони вручили атаманам керенів – сільським головам –  Подяки від народного депутата України Олександра Єдіна. Потім сцену зайняли художні колективи  районного та сільських Будинків  культури. Українські народні пісні та музики лунали на всю округу.

А нащадки козаків  не дрімали  – на конях каталися, танцювали, співали, силою мірялися, купували  українські сувеніри та обереги, яких було там море широке, виставки, організовані Бірківською та Цвітненською сільськими бібліотеками, районним центром дитячої та юнацької творчості, оглядали. Словом, веселилися й гуляли, козацький рід величали.



Переглядів: 796 | Додав: Admin
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024