П`ятниця, 19.04.2024, 21:00
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 20 » ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ - СВЯТО НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ
16:00
ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ - СВЯТО НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед  Софією Київською  відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Цій визначній даті в історії України у нашому районі було присвячено ряд заходів. Про важливу історичну віху в історії України говорили на тематичних уроках у школах, лекціях, читаннях, виставках, у бібліотеках, інсценізованих заходах у клубних закладах.

Зокрема працівники Олександрівської районної бібліотеки для дорослих  присвятили цій даті пізнавальну годину під назвою "Ти єдина й неподільна, Україно моя вільна", яку провели в читальному залі книгозбірні  для учнів восьмих та десятих класів Олександрівської загальноосвітньої школи №1. Учасники свята мали змогу оглянути виставку книг «Всім серцем свою Україну любіть», в яких перепліталися різні оцінки об’єднання українських земель у січні 1919 року. З розповіддю про значення   Акту Злуки для України виступив Сергій Дмитрович Дудник, керуючий справами  виконавчого апарату районної ради.             

         Провідний бібліотекар відділу обслуговування Бондар В.А. та бібліограф районної бібліотеки Трегуб К.П. розповіли присутнім про історію проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році, використовуючи  відеопрезентацію.    Вірші про Україну прочитали  активні користувачі бібліотеки, учениці ЗОШ №1  Під’япольська Олена та Мартьянова  Анна.

Завершилося святкування Дня Соборності України музичним вітанням від викладачів та учнів  музичної школи та працівників Будинку культури.

А в Олександрівському районному краєзнавчому музеї екскурсію в історичні події 1919 року для учнів 7-го класу Олександрівської ЗОШ №3 провів головний зберігач фондів краєзнавчого музею Василь Вікторович Білошапка. „Славна сторінка української історії” – під такою назвою в одному з залів музею експонувалась виставка, на якій були представлені ксерокопії документів періоду Української Народної Республіки. 

Аби слухачі хоч на мить уявили собі вищесказані події, їм презентували відео – історичні кадри 22 січня 1919 року, де на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

Учні залишились задоволені, адже почули і побачили багато нових і цікавих фактів, на основі яких мають змогу формувати власну думку на цю історичну подію.

На згадку про зустріч діти залишили музею спогади в малюнках  „Як я бачу Україну в майбутньому”.

А напередодні Дня Соборності та Дня Свободи України в Олександрівці за участі широкої громадськості голови районної державної адміністрації та районної ради Валерій Авксентьєв та Василь Скляренко, їх заступники, керівники відділів та управлінь поклали квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченку.

Переглядів: 921 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024