Субота, 20.04.2024, 02:03
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Серпень » 28 » В РАЙОНІ СТАРТУВАЛА ДРУГА ФАЗА ПРОЕКТУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ООН "МІСЦЕВИЙ РОЗВИТОК, ОРІЄНТОВАНИЙ НА ГРОМАДУ"
22:22
В РАЙОНІ СТАРТУВАЛА ДРУГА ФАЗА ПРОЕКТУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ООН "МІСЦЕВИЙ РОЗВИТОК, ОРІЄНТОВАНИЙ НА ГРОМАДУ"
    В Олександрівському районі стартувала друга фаза Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" (МРГ), спрямованого на підтримку сільських громад у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшенні умов життя. Про це йшлося на районному семінарі - презентації Проекту, що відбувся 26 серпня 2011 року за участі голови Олександрівської райдержадміністрації Валерія Авксентьєва, голови Олександрівської районної ради Василя Скляренка, координатора проекту в Кіровоградській області Тетяни Головченко, керівника ресурсного центру розвитку громад Олександрівського району Лариси Нечепоренко. Також у семінарі взяли участь сільські, селищні голови, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України, голови громадських організацій, які вже приймали участь у першій фазі Проекту, та голови новостворених громад, представники ініціативних груп громад, депутати місцевих рад.
    Результатом заходу стало підписання угоди про партнерство між районною державною адміністрацією, районною радою та Програмою розвитку ООН.
    Відкриваючи семінар, голова райдержадміністрації Валерій Авксентьєв зазначив, що результати роботи Проекту в Олександрівському районі перевершили всі сподівання: покращилися взаємовідносини між владою і громадами; збільшилася довіра між партнерами - учасниками проектів; набула розвитку діяльність районного форуму місцевого розвитку, яка була направлена на встановлення діалогу, координацію планування та процесу прийняття рішень на рівнях між обласними і районними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та громадами.
    Про результати роботи громадських організацій району в першій фазі проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" присутніх поінформувала керівник ресурсного центру розвитку громад Олександрівського району Лариса Нечепоренко. За її словами, за цей період було реалізовано 10 мікропроектних пропозицій 9 з них за напрямком енергозберігаючі технології, замінено 576 вікон та 87 дверей в загальноосвітніх школах району, відремонтовано систему опалення, встановлено енергоефективний котел, проведено роботи з гідропароізоляції та утеплення даху в дошкільному навчальному закладі.
    Загальна вартість мікропроектів реалізованих в Олександрівському районі становить 1419436,0 грн. з них кошти громади – 163222,0 грн., кошти СВА – 700885,0 грн., кошти сільських рад – 129967,0 грн., кошти районного бюджету – 354334 грн., кошти обласного бюджету – 40000,0 грн.
    Ресурсним центром розвитку громад Олександрівського району систематизовано досвід, здобутий у рамках роботи проекту. Вивчено досвід роботи громад інших районів та областей України. Поширено власний досвід роботи громад району в проекті в межах району, області, України.
   Район розпочинав роботу з 5 громадськими організаціями сьогодні їх 16. Громади, які першими розпочали роботу в Проекті, діляться набутим досвідом із своїми колегами, поширюють набутий досвід випускаючи інформаційні листи про діяльність громади.
    Районна державна адміністрація та районна рада протягом всього періоду роботи в проекті підтримувала ініціативи громад, про що свідчить включення їх до програми соціального і економічного розвитку Олександрівського району та Програми "Центральний регіон -2015".
    Характеризуючи роботу громад області у перший фазі проекту Координатор проекту в Кіровоградській області Тетяна Головченко відмітила, що Олександрівський район був лідером. Громади району вирізнялися високою активністю, згуртованістю, цілеспрямованістю. Важливим є і те, що ефективно працював ресурсний центр розвитку громад Олександрівського району, який забезпечив дієву підтримку структурними підрозділами райдержадміністрації організації громад на етапах їх створення та під час реалізації мікропроектних пропозицій.
    У ході представлення другої фази Проекту Тетяна Головченко окрему увагу приділила поясненню підходу, що покладений в основу всього Проекту, а саме "розвиток, орієнтований на громаду". Він передбачає, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища. Проект матиме бюджет 17,1 млн. євро (з яких 98.4% - внесок ЄС та 1.6% - внесок ПРООН) триватиме 4 роки та діятиме у восьми районах області.
    Під час семінару було оголошено про початок конкурсного відбору мікропроектних пропозицій громад на участь у проекті. Громади матимуть змогу подавати заявки на участь у Проекті протягом наступних двох тижнів до ресурсного центру розвитку громад Олександрівського району. Близько 60% найуспішніших громадських організацій району першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю. Проект передбачає укладання партнерських угод з 4 громадами району. Громади мають нагоду визначити ініціативи націлені на покращення умов життя їх мешканців. Затверджені мікро-проекти отримають спів-фінансування від Проекту та з районного і сільських бюджетів.
    Пріоритетними сферами для підтримки громадських ініціатив мають стати охорона здоров'я, (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів); енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії, тощо); навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо);комунальне водопостачання; підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських/обслуговуючих кооперативів).
    Максимальна сума гранту на проекти з відновлення комунальної інфраструктури становитиме $10000. Проекти виконуватимуться на умовах співфінансування. Так, Проект надаватиме 50 %, місцеві бюджети - 45%, громади - 5% від загальної вартості проектів. Максимальна сума гранту на енергоощадні проекти буде збільшена до $20000 і може становити до 70% вартості Проекту; 25% - внесок місцевого бюджету, а 5% - внесок громади. Загалом, на енергоощадні технології, інноваційні та альтернативні джерела енергії буде витрачено близько 30% загального бюджету Проекту.
    Підсумовуючи роботу семінару, голова районної державної адміністрації Валерій Авксентьєв подякував від імені районної державної адміністрації та районної ради куратору проекту в Кіровоградській області Тетяні Головченко за постійну підтримку громад району у вирішенні проблемних питань, за терпіння і такт у роботі з громадськими організаціями.
    - Ми постійно перевиконуємо дохідну частину районного бюджету, але сказати, що нам на все вистачає власних коштів не можемо. Тому треба вчитися працювати з інвесторами, проектами і фондами, входити в програми державні та міжнародні з метою залучення коштів для вирішення проблем на підвідомчих територіях. Хто ще не розпочав цю роботу то вже спізнився, а хто і далі буде лише розмірковувати та зволікати то і зовсім випаде з ритму сьогоднішнього життя. Всі території району сьогодні мають рівні можливості стати учасниками другої фази Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Головне це ваше бажання. Бажаю всім нам успіху в цій справі, - наголосив Валерій Авксентьєв.
Переглядів: 835 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024