Четвер, 25.04.2024, 01:13
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Серпень » 28 » ОДА ГЛИНІ ТА ЇЇ ПОВЕЛИТЕЛЯМ
08:13
ОДА ГЛИНІ ТА ЇЇ ПОВЕЛИТЕЛЯМ

25 серпня в с.Цвітне відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятного знаку, присвяченого  всім гончарам, вихідцям із Цвітненського осередку гончарства. Зі словами привітання до жителів та гостей звернувся сільський голова Віктор Ліхненко, голова районної державної адміністрації Ольга Борота, голова районної ради Григорій Гончаренко, помічник консультант народного депутата України Олеся Довгого Катерина Бондаренко, викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка Лариса Кулініч. Також на святі були присутні заступник директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини Вадим Колос та представники обласного краєзнавчого музею. Про гончарне виробництво у Цвітному розповів останній керівник керамічного цеху Барбул В.

Гончарство на наших теренах розвивалося споконвічно. У часи Союзу існували керамічний цех і гончарні династії. Це мистецтво було призабуте у важкі часи кризи, але пам’ятний знак, який встановлений в центрі села  – це знак відродження пам’яті і гончарної слави Цвітного. Право відкрити  символічний пам’ятник гончарства в нашому селі Цвітне було надано сільському голові Ліхненку В. та останньому керівникові  керамічного цеху Барбулу В.

Гончарі – покоління за поколінням – залишалися безіменними, і тільки окремі особистості були відомі сучасникам. Справжньою знахідкою цвітненського краю були гончарі:  Федір Гордовий, Агей Койда, Іван Сухий, Марко Гончаренко, Марко та Василь Кучеренки, Семен Бабич, Олексій Бабич, Аврам Кабак, Каленик Головко, Сергій та Мар’яна Свороби, Михайло Погрібний, Василь Пономаренко, Іван Суржко, Іван Кролик, Євмен Левіцький, Федір Присяжний, Дмитро Сірченко, Микола Малина, Григорій та Антін Левіцькі, Василь Галасюк, Семен Лехан, Григорій Білоус, Демид Ліхненко, Яків Малина,Олександр Просяник, Дмитро Просяник, Порфирій Просяник та багато – багато інших, імена яких скрив від нас час.

До уваги учасників та гостей свята була представлена експозиція  з біографіями майстрів гончарної справи та спогадами їх нащадків «Життя, віддані кераміці». В сільському будинку культури презентувалася виставка гончарних виробів «Гончарний дивограй»

Цвітненська кераміка знана далеко за межами району. 29 червня 2018 року в смт  Опішне, що на Полтавщині, відбулася Національна виставка творів кераміки Цвітненського  гончарного осередку  з фондових колекцій музеїв України. Але найпершими сподвижниками відродження слави Цвітненської кераміки  стали Лариса Кулініч – викладач мистецького факультету  Кропивницького державного педуніверситету ім. В. Винниченка та Світлана Ушакова, завідуюча відділом мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського, де й було презентовано в 2014році виставку історичного гончарства "Цвітне. Гончарство”. В  експозиції  виставки були представлені колекції Кіровоградського обласного художнього музею, Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Олександрівського районного краєзнавчого музею, а також предмети з приватних колекцій В. Нагорного , О. Малюка, В. Філімонова, О. Босого, Л. Гарбузенко, Л. Кулініч та інших. Цвітненська кераміка  також представлена  в колекції Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», Національного музею народної архітектури та побуту  України, Національного музею українського народного декоративного мистецтва, Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (м. Львів)  Російського Етнографічного музею у Санкт-Петербурзі ,Черкаського обласного художнього музеї, Черкаського обласного краєзнавчого музеї , музеях міста Чигирина.

Гарний настрій гостям та жителям села дарували творчі працівники районного будинку культури. Окрасою свята була виставка декоративно – ужиткового та образотворчого мистецтва народних умільців Олександрівського району та Чигиринщини. Незабутньою для присутніх стала можливість доторкнутися до гончарного мистецтва, а саме взяти участь у майстер – класах по виготовленню сувенірів з глини та роботі на гончарному крузі.


Переглядів: 307 | Додав: Admin
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024