Субота, 20.04.2024, 05:35
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 15 » КОЗАЦЬКОМУ РОДУ – НЕМА ПЕРЕВОДУ!
14:29
КОЗАЦЬКОМУ РОДУ – НЕМА ПЕРЕВОДУ!
   З 1999 року у свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відзначається як День українського козацтва. 13 жовтня напередодні свята вже традиційно на бірківській землі відбулося районне свято Козацької Слави. Адже історики стверджують, що село Бірки засноване у середині ХУІІ столітті гетьманом Богданом Хмельницьким А право на володіння селом йому підтвердив у 1654 році російський цар Олексій Михайлович. Богдан Хмельницький неодноразово збирав у Бірках козацькі полки для походу на Польщу, написав у селі три листи, приймав тут послів від російського царя, кримського хана, турецького султана.

     
Біля чотирьох століть минуло з того часу, а пам’ять про відважного гетьмана і козаків живе тут і понині. І щороку, саме на Покрову, з’їжджаються сюди гості не лише з навколишніх сіл, а й з Кам’янки, Смілої, Кіровограда, Києва, та навіть з Донеччини, Дніпропетровщини. Свято, що нинішнього року проводиться вже водинадцяте, стало традиційним, а слава про нього розлетілася далеко за межі Кіровоградщини. Тож, всі, хто відчуває у собі козацький дух, одягає вишиту сорочку і поспішає у бірківський сосновий бір. 

       
І як завжди, гостей зустрічали козацькі курені. Прикрашені вони були на славу. Вишиті рушники, домоткані килими, глечики на плетеному тину... А у Михайлівському курені, мов у сільській старенькій хаті – піч, ослони, ліжко і навіть люлька, а на стінах – старі картини, намальовані невідомими художниками, більш всього простими сільськими, але талановитими людьми. 

      Браві і завзяті козаки і козачки, за традицією, порядкували біля столу, гостинно припрошуючи звідати найсмачніших страв. І чого тут тільки не було! Куліш – давня козацька страва, капусняк, вареники з картоплею, капустою, смажені кури-качки, гарбузова каша, пиріжки з картоплею, яблуками, узвар, хліб домашній і калачі. Не обходилося і без оковитої. Медовуха, варенуха, самогонка... А біля Красносільського куріня пригощали навіть красносільським коньяком. Свої курені поставили і районна державна адміністрація та районна рада.

   
 Сільські та селищна громади, які брали участь у святі, старалися від душі. Тому головний отаман Козацького свята, народний депутат України Олександр Єдін, який також завітав на це святкове дійство, відзначив Олександрівського селищного голову Василя Захарова, Вищеверещаківського сільського голову Павла Павловського, Красносілківського сільського голову Івана Богаченка, Красносільського сільського голову Ольгу Федорову, Михайлівського сільського голову Олександра Савченка, Несватківського сільського голову Сергія Тукала Подяками на грошовими преміями. Нагороди від народного депутата за сприяння благодійного фонду „Рідний край” за збереження українських традицій наголоджена також директор районного краєзнавчого музею Олена Салій, керівник гуртка декоративного мистецтва Вікторія Лазаренко та соліст районного Будинку культури Юрій Скорець. Олександр Єдін, а також голова районної державної адміністрації Валерій Авксентьєв, голова районної ради Василь Скляренко привітали всіх присутніх з святом Покрови Пресвятої Богородиці.

   
А потім сцену „захопили” козаки – артисти Кіровоградської філармонії,яких привіз на свято за сприяння благодійного фонду „Рідний край” народний депутат України Олександр Єдін. Артисти майстерно виконували танці з списами, з шаблями. Звучала гарна українська музика, лунали пісні. 

       
Навіть погода, яка минулого тижня, приносила нам лише дощі і холод, того дня доклала всіх зусиль, щоб свято вдалося. Яскраво світило сонце, даруючи всім тепло і затишок. Присутні жартували, сміялися, жваво бігала дітвора. Словом, нащадки козаків щиро веселилися.





Переглядів: 787 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024