П`ятниця, 19.04.2024, 20:44
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 7 » ДО 240-Ї РІЧНИЦІ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ РАЄВСЬКОГО
16:06
ДО 240-Ї РІЧНИЦІ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ РАЄВСЬКОГО
    6 вересня 2011 року в актовій залі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулося відкриття Міжнародної науково-практичної конференції „Сім'я Раєвських в історико-культурному просторі слов'янського світу”, присвяченої 240-й річниці з дня народження М.М. Раєвського. На церемонії відкриття виступили представники організаторів конференції – КДПУ імені В. Винниченка, обласної державної адміністрації та обласної ради, члени офіційних делегацій Республіки Сербія та Російської Федерації.
    Того ж дня учасники Міжнародної конференції відвідали історико-
архітектурний заповідник родини Раєвських у селі Розумівці. Для Розумівки це стало справжнім святом.
    На зустріч учасників Міжнародної конференції зібралася вся розумівська громада, делегації з Олександрівки та сіл району. Високих гостей зустрічали голови районної державної адміністрації Валерій Авксентьєв та районної ради Василь Скляренко, сільський голова Розумівки Микола Христенко. Разом з офіційними делегаціями Республіки Сербія та Російської Федерації, представниками культурних та наукових кіл – учасниками конференції, духовенством ,очолюваним єпископом Олександрійським і Світловодським владикою Антонієм у Розумівку прибули перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко, голова обласної ради Микола Ковальчук, перший заступник голови обласної ради Олександр Шаталов.
    Вітаючи на розумівській землі гостей, учасників конференції, перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко наголосив на важливості історичної постаті генерала Миколи Раєвського для єдності трьох слов'янських народів – російського, українського та сербського. Це наша історія, якою ми повинні гордитися, на якій повинні вчитися любові до Батьківщини, відданості громадянському обов'язку, захисту Вітчизни, сказав Андрій Ніколаєнко.
    А голова обласної ради Микола Ковальчук назвав розумівську землю священною, бо тут мешкали люди, гідні високої честі й обов'язку, на прикладі яких нині треба вчити молоде покоління. Раєвський – це міцний слов'янський союз, який нас об'єднує, підкреслив голова обласної ради.
    - І в Розумівці буде створено справжній історико-архітектурний заповідник, як і передбачено обласною програмою, бо для нас важливі всі історичні куточки нашого краю, запевнив Микола Ковальчук.
    А голова районної державної адміністрації Валерій Авксентьєв, щиро вітаючи учасників конференції, водночас подякував розумівській громаді за збереження культурних цінностей, примноження славних історичних традицій, пов'язаних з родиною Раєвських.
    Про величність постаті генерала від кавалерії Миколи Раєвського говорили у своїх виступах аташе посольства Російської Федерації Сергій Ігнатенко, він зачитав вітальну телеграму надзвичайного і повноважного посла Російської Федерації в Україні Михайла Зурабова, голова федеральної служби по нагляду за культурною спадщиною Російської Федерації Юрій Петраков, голова Ніжського округу Республіки Сербія Олександр Цвіткович, заступник голови обласної думи м. Волгограда Олег Попков, єпископ Олександрійський і Світловодський владика Антоній. 
    Після офіційної частини учасники Міжнародної конференції оглянули Свято-Хрестовоздвиженську церкву, де ознайомилися з ходом ремонтно-реставраційних робіт, склеп-усипальницю родини Раєвських та їхній родинний цвинтар біля Свято-Хрестовоздвиженського храму, поклали квіти до могил, а також до пам'ятного знаку на місці майбутнього пам'ятника М.М. Раєвському. Урочисто було освячено дзвони на дзвіниці Свято-Хрестовоздвиженської церкви. Учасники конференції вшанували воїнів, які полягли за визволення села Розумівки у роки Великої Вітчизняної війни, покладанням квітів до братської могили, урочистим маршем, віддаючи шану полеглим, пройшли військові. 
    Члени делегації, гості здійснили також екскурсію до музею історії села Розумівки, де відбулася презентація проекту розвитку історико-архітектурного заповідника родини Раєвських.
    Заходи в Розумівці з нагоди 240-річчя з дня народження М.М. Раєвського супроводжувались великою концертною програмою, на сцені сільського Будинку культури Розумівки виступили „Зоряни”, порадували глядачів своїм виступом учасники художньої самодіяльності з Бірок. Учасники Міжнародної конференції та гості оглянули також чудову виставку декоративно-прикладного мистецтва, яка працювала протягом проведення святкових заходів.
 
 
 

























 
Переглядів: 809 | Додав: Administrator
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт створено Олександрівською районною радою © 2024